Čokoládový fondant podle Koko

22 11
2014

Menu podle KokoRáda vařím podle kuchařek, protože se tak učím nové recepty a postupy a vůbec – rozšiřuji si tak obzory. A to mám za mnohem lepší rozšiřování, než si třeba rozšiřovat zorničky údivem. Nebo si dokonce rozšiřovat všemožnými způsoby zadek.
Před několika dny se mi dostala do spárů první kuchařka food blogerky roku 2013 Veroniky Koko Kokešové nazvaná „Menu podle Koko“. A padla mi nejen do chuti, ale i do noty. A co víc?! Dá se podle ní i vařit! A že to nebývá u mnohých kuchařek možné i při sebelepší vůli. „Menu podle Koko“ je skvělá kuchařka a pokud se rádi u skvělých receptů i pobavíte, tak vám ji doporučuji. A jako ochutnávku pro vás mám něco sladkého. Na nepatrné rozšíření našich zadečků :) Navíc se vsadím, že si na čokoládové pochoutce smlsnou i další členové našich rodin.

Ingredience na 4–5 fondantů
90 g hořké čokolády (70 % kakaa) / 90 g másla / 60 g hladké mouky / 3 malá vejce / 90 g cukru krupice / máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

Postup
Předehřejte troubu na 190–200 stupňů. Rošt umístěte do střední polohy, dokud je ještě studený. Připravte vodní lázeň: do hrnce nebo rendlíku nalijte pár centimetrů vody a ohřejte na malé plotýnce, dokud se voda nezačne vypařovat. Navažte a odměřte všechny suroviny, nenechávejte nic náhodě. V kovové misce nad párou rozehřejte máslo s čokoládou.

Elektrickým šlehačem s metličkou ušlehejte vejce do pěkné táhlé pěny, trvá to minutu. Nepřestávejte šlehat a přisypávejte cukr po vrchovatých lžících. Mezi jednotlivými lžícemi cukru si nechávejte 10–15 vteřin pauzu, přidávejte postupně, dokud tam nebude všechen. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.

Čokoládový fondant

Hnědé vlijte do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Pěkně něžně. Prosejte mouku a v něžnostech pokračujte při jejím vmíchávání. Keramické formičky na muffiny dobře vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Plňte je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut.

Vložte formičky na požadovanou dobu do vyhřáté trouby. I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště minimálně o 3 minuty méně. Vyjměte formičky z trouby a nechte je pár minut chladnout. Doslova pár. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku. Takže lehce zatřepte s formičkou a hned ucítíte, že fondant půjde v pohodě vyklopit. Hotovo.

Tip
Servírujte s něčím tekutým a kyselým. Třeba s jednoduchým malinovým coulis. Recept na něj najdete na mém blogu. Dortík je celkem sladký, takže kyselejší ovoce ho skvěle doplní. Dobře se k němu hodí také zmrzlina – vanilková, kokosová či oříšková. Sváteční variantu můžete přelít ohřátým vaječným koňakem.

Zdroj: Menu podle Koko – kuchařka plná videí, vydal Smart Press, 2014, www.smartpress.cz

První kuchařská kniha slavné blogerky Koko je plná skvělých, autorkou prověřených pokrmů, jejích vlastních ilustrací, postřehů, vychytávek, legrácek a taky videí – u každého receptu najdete QR kód, díky němuž si budete moct přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář. Těšit se můžete na menu, které vždy mapuje konkrétní sezónu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti.

Videa se od října 2014 postupně spouštějí nejen na blogu, ale také pod názvem Menu podle Koko na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezóně.

   
Autorka:


Komentáře

top