Smažený sýr ementálský nebo holandský

21 8
2015

smažený sýrA jéje, už vás všechny slyším… „Ta je šílená! Ona by dítěti uvařila smažák! Cholesterol, tuk a kdo ví co ještě nezdravého v tom je!“ Nebojte, nic si z toho nedělám. Nepatřím mezi ty naprosto uvědomělé (někdy slýchávám méně korektní výraz „šílené“) matky, které by dětem jakživa nedaly něco nezdravého. Snažím se používat zdravý selský rozum a smažené věci dopřávat zřídka. Na druhou stranu – dnešní děti jsou jako jsme bývaly my a smažák, který se tak vtipně při krájení táhl, nás prostě bavilo jíst a chutnalo nám to. A mimochodem, víte, že smažený sýr je znám jednak z klasické italské kuchyně, a pak také z kuchyně vídeňské, kde se připravoval coby levnější náhražka vídeňského řízku? Ha, a máte to!

Ingredience:
• 400 g sýra typu ementál nebo gouda
• 1 rozšlehané vajíčko
• špetka soli
• hladká mouka
• strouhanka
• 50–60 g přepuštěného másla

smažený sýr

Postup:
„Pro osobu počítáme asi 100 g sýra, který necháme u obchodníka nakrájet na potřebný počet tenkých plátků,“ radí ve výše zmíněné době známá kuchařka Z. Haškovcová.

Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat.

Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší, přelitou rozehřátým máslem.

Kuchařka první republikyRecept jsem získala v knize Kuchařka první republiky, kterou vydal Smart Press v roce 2015, www.smartpress.cz
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

   
Autorka:


Komentáře

top