Domácí pekárna
Kdo jednou pozná, co umí domácí pekárna, tak už jen těžko bude kupovat chleba v obchodě. Dnes nám domácí ..
V tomto díle se budeme věnovat vaření vánočního speciálního piva s koriandrem a pomerančovou kůrou, vyráběného metodou svrchního kvašení.
Jak se výroba tohoto piva odlišuje od minulého piva plzeňského typu?
Zcela zásadně. Jako základ použijeme pšenici místo ječmene, pivo vaříme jiným technologickým postupem a kvašení probíhá při pokojové teplotě 18 stupňů Celsia. Délka kvašení je zkrácena na 2 - 3 dny a také vlastní zrání trvá pouhý týden až deset dnů.
Jaké suroviny potřebujeme pro vaření tohoto svátečního piva?
Potřebujeme pšeničný slad, chmel, pivovarské kvasnice a vodu. Na docílení vánoční chuti pak použijeme koriandr a pomerančovou kůru.
Můžeme použít i jiná dochucovadla?
No samozřejmě, ta škála je velmi široká. Poslední dobou se stává módním pivo medové, vaří se u nás piva třešňová, kávová, banánová, kopřivová, švestková…. Záleží jen na odvaze zkusit pivní chuť, jakou ještě nikdo neokusil.
Postup:
Jako základ použijeme pšeničný slad nebo pšenici. Pšenice dvouzrnka je prastará odrůda, která se svými vlastnostmi spíše blíží ječmenu než pšenici, především pluchou. Normální pšenice při máčení dosti lepí a je potřeba ji udržovat v pohybu. U tohoto druhu, který má pluchy to asi nebude potřeba. Obecně doporučuji běžné máčení na cca 44 %, delší a studené klíčení 5 - 6 dnů při teplotách 10 - 15 C.
Sypání:
Vystírka do 35 - 40 stupňů Celsia.
I. rmut - 1/3 zahřát na 63 st. C, 15 min. prodleva, zahřát na 73 st. C, 20 min. prodleva, povařit 10 - 15 minut
smíchat se zbytkem díla, teplota na 52 - 55 st. C
II. rmut 1/3 - zahřát na 73 st. C, 20 min. prodleva, povařit 10 - 15 minut, smíchat se zbytkem díla, teplota na 62 - 65 st. C
III. rmut 1/3 - zahřát na 75 st. C, 20 min. prodleva, smíchat se zbytkem díla, teplota 75 -78 st. C
Scezování normální dle technického vybavení vařiče, třeba přes lněnou plachetku.
Chmelovar 50 - 90 minut, chmelení slabší oproti ležákům cca 15 - 20 g granulovaného chmele (Žatec) na 10 l mladiny.
Zchladit na zákvasnou tepolotu 15 - 18 C.
Kvasit svrchními kvasnicemi. Teplota může vyběhnout až na 22 - 24 st. C. Doba kvašení 3 - 4 dny.
Ležení při teplotách 2 - 4 st. C, 10 - 20 dnů.
Z 5,0 kg pšenice se vyrobí cca 4,5 kg pšeničného sladu a z toho se dá vyrobit cca 20 - 25 l piva 12 - 13 %.
Kdo jednou pozná, co umí domácí pekárna, tak už jen těžko bude kupovat chleba v obchodě. Dnes nám domácí ..
To je velmi důležité pro pochopení těchto malých dětí – vidím tu teď v sále mnoho malých dětí – ..
Asi to všichni znáte, je večer, v TV dávají skvělý film, důležitý sportovní přenos, zajímavý dokument a ..
Škola poprvé - co se změní?Změny nastanou nejen u vaší ratolesti, ale v celé rodině. Jsem žena, a tak mě ..
Zamlouvá se vám představa dobré práce z domova? Od přemýšlení nemusí být zase tak daleko k realitě. ..
Málokterý nápoj má takovou historii jako pivo. Vydejte se s námi poodhalit kořeny tohoto zlatavého moku. Jaký je rozdíl ve výrobě tmavého a světlého piva? Jak se liší výčepní pivo od ležáku? Co je to kvasnicové pivo? To vše se dozvíte v tomto článku. Stručné dějiny ..
Pivo je staré jako lidstvo. Vyráběli tento lahodný zlatý mok, jemuž Češi přezdívají „tekutý chléb“,již před 7 tisíci lety ve starém Babylonu. Pivo odpradávna pomáhalo lidem uhasit žízeň v neposlední řadě jako vysoce energetický nápoj velmi dobře posloužilo při ..
Mé první setkání s islandskou kuchyní nebylo zrovna z těch nejchutnějších. Jednalo se sice o mnohdy opěvovanou specialitu, ale dozajista pocházela z těch pro mě méně lákavých pokrmů. Kdyby mi byl prozrazen původ páchnoucího masa a jeho příprava, dozajista bych odolala a ..
Osvěžující koupel, návštěva tělocvičny nebo vířivka? Psi, kočky, ale i další domácí mazlíčci si mohou vybrat, jak stráví dovolenou v době nepřítomnosti svých majitelů.I domácí mazlíčci si mohou užívat luxusní dovolené a prvotřídní péče stejně jako jejich ..
Proč nepoužívat klasickou aviváž?Komerční kuProč pované aviváže představují pro přírodu obrovskou ekologickou zátěž a nejen to, spusty těchto prostředků na změkčení prádla jsou nebezpečná i pro naše zdraví. Aviváže obsahují látky, které v prádle zůstávají a ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu zoufalemaminky.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?